luni, 31 iulie 2023

Rabla Local a început de luni, 31 iulie 2023. Vezi noutățile Rabla Clasic și Rabla Plus.


Persoanele fizice se pot înscrie acum în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local, conform comunicatului de presă al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Înscrierea acestora se realizează prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM, până în 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale.

„Sunt 500 de primării din toată țara înscrise în acest program ai căror locuitori vor beneficia de cei 3.000 lei oferiți în schimbul casării unui autovehicul vechi și poluant fără a avea obligația de a achiziționa un autovehicul nou în schimb. Acest program are ca scop eliminarea din circulație a mașinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea țintelor stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență” a precizat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

Instrucțiunile privind înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local sunt detaliate pe site-ul AFM AICI.

Conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicație. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”). Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită.

În cadrul unui cont pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP, iar o persoană fizică se poate înscrie o singură dată în aplicație.

Mai mult, persoana fizică este necesar să domicilieze pe raza teritorială a primăriei unde se află în evidențele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicită finanțare și să realizeze înscrierea în aplicație doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăsește în lista UAT-urilor care au încheiat contracte de delegare, prevăzută în aplicația informatică și pe site-ul AFM.

Vezi Lista Primăriilor participante la Rabla Local AICI.

După înscriere, AFM va transmite lista cu persoanele fizice înscrise către primăriile în cadrul Programului, iar ulterior, persoana fizică va transmite documentele, conform procedurii interne a primăriei care va fi publicată pe pagina de internet a acesteia.

Prima de casare este de 3.000 de lei
După semnarea contractului de finanțare cu UAT-ul, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei (2.400 lei alocați din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuți din bugetul local).

Beneficiarul stimulentului de casare se angajează conform ghidului de finanțare că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

Rabla Clasic și Rabla Plus: Producătorii se pot înscrie de marți, 01 august.
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) organizează, în perioada 1 - 18 august 2023, o sesiune de înscriere a producătorilor în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus.

"Administraţia Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în vederea validării solicitanţilor producători, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional şi a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024, în perioada 01 august - 18 august 2023".

Condiţiile de participare în Programele "Rabla Clasic" şi "Rabla Plus", precum şi documentele pe care trebuie să le depună solicitanţii producători/dealeri pot fi găsite în ghidurile de finanţare ale celor două programe, aprobate prin Ordinele nr. 784 şi 783/22 martie 2023, publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro), la secţiunile aferente programelor.

Listele producătorilor validaţi în cadrul celor două programe vor fi publicate pe site-ul AFM.

marți, 4 iulie 2023

Auto Control - tehnici și tactici de conducere defensivă și sportivă, o carte necesară oricărui șofer responsabil din România.

Pornește prudent fără niciun incident!
Cartea "Auto Control - tehnici și tactici de conducere defensivă și sportivă" este o lucrare scrisă de Norin Pausan și coordonată de Titi Aur, lansată oficial în Mai 2011 în București și în Cluj-Napoca.

De la început, cartea a fost primită cu un entuziasm considerabil din partea cititorilor și presei, demonstrând astfel nu doar interesul general pentru principiile de conducere defensivă, ci și caracterul său accesibil, ușor de parcurs și foarte practic.

Deși este o carte tehnică, "Auto Control" este scrisă într-un stil care o face accesibilă tuturor, adresându-se șoferilor care doresc să conducă autovehiculele în condiții de maximă siguranță, economie, ecologie și eficiență.

Lucrarea acoperă o gamă largă de subiecte generale și particulare legate de arta conducerii automobilului. Începând de la postura corectă la volan și mișcarea mâinilor și a picioarelor pe pedale, până la aspecte mai subtile, cum ar fi comportamentul și temperamentul autovehiculelor, descompunerea dinamică a virajelor, traiectoriile corecte, controlul derapajului și tehnici eficiente de abordare a virajelor, cartea acoperă toate aceste aspecte importante ale conducerii.

În ceea ce privește tactica conducerii sigure și inteligente, cartea prezintă principiile fundamentale ale conducerii defensive și abordează circulația în situații dificile, pornind de la premisa că o bună cunoaștere a tehnicilor de conducere a autovehiculului nu este întotdeauna suficientă pentru a evita situații extreme în trafic. Cartea pune accent pe necesitatea dezvoltării unei atitudini preventive, anticipative și responsabile în timpul conducerii.

Un aspect distinctiv al cărții este componenta practică, care este asigurată de prezența unei serii de exerciții vitale la sfârșitul lucrării. Aceste exerciții sunt ușor de practicat într-un poligon auto și sunt recomandate pentru a înțelege, asimila și aplica corect tehnicile prezentate în cursul lecturii. Această abordare consolidează învățarea și încurajează cititorii să-și exerseze abilitățile de conducere defensivă și sportivă mai ales în rândul începătorilor.

Așadar, cartea "Auto Control - tehnici și tactici de conducere defensivă și sportivă" este o resursă valoroasă tuturor șoferilor care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de conducere. Cu o abordare accesibilă, practică și cuprinzătoare, cartea oferă o bază solidă de cunoștințe tehnice și tactici esențiale pentru a conduce autovehicule în condiții de siguranță, economie, ecologie și eficiență.

Cine este Titi Aur?
În 1986, Titi a debutat în cariera sa ca pilot la Raliul Brașovului, cu o mașină Dacia 1300.

Este primul pilot român, care a participat la un sezon complet de Campionatul Mondial de Raliuri în 2003. A obținut 2 puncte în ADAC Rallye Deutschland, pentru a termina pe locul 19 în Campionatul Mondial de Raliuri de Producție din 2003 (PCWRC). Aur este un prieten de multă vreme al șoferului WRC Manfred Stohl al Austriei.

În 2006, Titi Aur a câștigat un al optulea titlu național record de conducere a Mitsubishi Lancer Evo IX pentru OMV-Petrom Rally Team, în Campionatul Național de Raliuri din România (CNR), organizat de FRAS. În 2007, veteranul de raliu în vârstă de 43 de ani a trecut la echipa de raliuri Viola BkP pentru a apăra titlul de anul trecut, dar echipa a pierdut sponsorizarea în timpul sezonului. Aur a câștigat Raliul Avram Iancu din 2007, ultima sa victorie generală până în prezent. În 2010, în vârstă de 47 de ani, Titi Aur s-a întors pentru un sezon complet în CNR, alăturându-se echipei campioane Jack Daniel’s Rally Team, din nou cu un Mitsubishi Lancer Evo IX.

În total, Titi Aur a câștigat opt campionate românești: 1995, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2006.

În prezent, deține Academia Titi Aur, locul unde poți lua parte la diverse cursuri de conducere defensivă și experiențe auto (35 la numar), fiind cel mai complex autodrom din Europa de Est, care deține cele mai complexe cursuri de conducere defensivă.
pieseautoscan.ro

Postări populare

pentruanimale.ro