sâmbătă, 26 februarie 2022

Mașinile cu numărul de înmatriculare de culoare verde vor circula în România.



Proiectul de Ordin pentru stabilirea condiţiilor privind emisiile de CO2 pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele pentru a le putea fi atribuite plăcuţe cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde a fost publicat pe site în 23 Feb. 2022.

În conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor (MMAP) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru stabilirea condiţiilor privind emisiile de CO2 pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele pentru a le putea fi atribuite plăcuţe cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde.

Având în vedere faptul că autovehiculele ce vor deține plăcuțe cu numărul de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde vor fi mai ușor de identificat, în baza acestei identități vizuale, autoritățile vor putea oferi anumite stimulente pentru aceste autovehicule, cum ar fi reduceri de taxe, accesul la benzile de autobuz, intrarea gratuită în zonele cu acces restricționat sau facilități când vine vorba de parcare.

Pentru îndeplinirea obligațiilor care îi revin României pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/842, cea mai bună soluție este ca aceste numere să fie atribuite strict autovehiculelor care nu emit CO2, deci autovehiculelor pur electrice și autovehiculelor alimentate cu hidrogen (cu pilă de combustie).

Amintim în acest context faptul că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor subvenționează cu suma de 51.000 lei achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta conform Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 323/2020 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, cu modificările și completările ulterioare. Astfel avantajele conducerii unui autovehicul electric în România sunt atât financiare, cât și practice, pentru că cei care achiziționează astfel de autovehicule nu numai că își aduc contribuția la reducerea emisiilor de CO2 generate de transportul rutier, ci oferă și beneficii din perspectiva faptului că transporturile nu mai generează emisii de poluanți atmosferici.


Vezi:



Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite:
  • opinii
  • propuneri
  • sugestii
în termen de 10 de zile de la data publicării.

Unde?

La Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor | Unitatea de Politici Publice.

Persoana de contact:

Daniela Covalinschi, 


Tel 0745867668.


luni, 7 februarie 2022

Rabla Moto 2022.


Începând din 04.02.2022, persoanele juridice care doresc participarea în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla Clasic) și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus) vor putea accesa aplicația informatică pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), doar pentru crearea conturilor de utilizatori.

Persoanele fizice se pot adresa de marți, 08.02.2022, producătorilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, iar din aceeași dată, persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe.

Calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe și sumele alocate solicitanților sunt disponibile pe site-ul AFM.

Listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro, la secțiunile programelor.

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei.
motoechipat.ro
La această primă de casare se pot adăuga:
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Așadar, valoarea maximă acordată de AFM pentru motociclete noi este de 9.000 lei.

În cadrul programului Rabla Plus, ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este 26.000 lei.

La acest ecotichet se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Așadar, valoarea maximă acordată de AFM pentru motociclete electrice noi este de 27.500 lei.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programelor Rabla si Rabla Plus a fost extinsă la 300 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.

Valoarea finanțării nu poate depăși 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziționat prin cele două programe. 


pieseautoscan.ro

Postări populare

pentruanimale.ro