Proiectul de Ordin pentru stabilirea condiţiilor privind emisiile de CO2 pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele pentru a le putea fi atribuite plăcuţe cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde a fost publicat pe site în 23 Feb. 2022.
În conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor (MMAP) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru stabilirea condiţiilor privind emisiile de CO2 pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele pentru a le putea fi atribuite plăcuţe cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde.
Având în vedere faptul că autovehiculele ce vor deține plăcuțe cu numărul de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde vor fi mai ușor de identificat, în baza acestei identități vizuale, autoritățile vor putea oferi anumite stimulente pentru aceste autovehicule, cum ar fi reduceri de taxe, accesul la benzile de autobuz, intrarea gratuită în zonele cu acces restricționat sau facilități când vine vorba de parcare.
Pentru îndeplinirea obligațiilor care îi revin României pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/842, cea mai bună soluție este ca aceste numere să fie atribuite strict autovehiculelor care nu emit CO2, deci autovehiculelor pur electrice și autovehiculelor alimentate cu hidrogen (cu pilă de combustie).
Amintim în acest context faptul că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor subvenționează cu suma de 51.000 lei achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta conform Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 323/2020 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, cu modificările și completările ulterioare. Astfel avantajele conducerii unui autovehicul electric în România sunt atât financiare, cât și practice, pentru că cei care achiziționează astfel de autovehicule nu numai că își aduc contribuția la reducerea emisiilor de CO2 generate de transportul rutier, ci oferă și beneficii din perspectiva faptului că transporturile nu mai generează emisii de poluanți atmosferici.
Vezi:
Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite:
- opinii
- propuneri
- sugestii
în termen de 10 de zile de la data publicării.
Unde?
La Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor | Unitatea de Politici Publice.
Persoana de contact:
Daniela Covalinschi,
Tel 0745867668.