marți, 22 decembrie 2020

Iata un exemplu practic fascinant de neuroplasticitate plus o carte binemeritata.

Neuroplasticitatea reprezinta acea proprietate a creierului care ii permite sa-si schimbe structura si functionalitatea ca reactie la o activitate fizica si o experienta mentala.

Povestea din videoclipul care va urma este un exemplu practic fascinant de neuroplasticitate. Destin, autorul acestui clip, are un canal Youtube numit SmarterEveryDay, unde face diferite experimente pentru a afla cum functioneaza diferite lucruri. Urmatorul experiment s-a referit la mersul pe bicicleta dupa modificarea acesteia. Unii pot spune: Hei, si ce-i cu asta?


Initial, creierul a fost perceput ca o masina compusa din mai multe piese, cu propriile functii bine stabilite, situate in zone precise si care, odata afectate, nu mai puteau fi reparate.

Insa, neuroplasticienii au dovedit ca al nostru creier nu este un simplu mecanism supus uzurii iremediabile. Mai mult, demonstrarea faptului ca numarul conexiunilor dintre neuroni creste in cursul procesului de invatare a fost recompensata cu Premiul Nobel in 2020.

Sutele de studii ce au urmat au dovedit puterea creierului de a invinge, prin exploatarea incredibilelor capacitati vindecatoare ale acestuia, afectiuni neurologice considerate pana de curand incurabile sau ireversibile.

Cartea Creierul vindecator. Miracolul neuroplasticitatii scrisa de Dr. Norman Doidge, asa cum este si intitulata, iti prezinta capacitatea unica a creierului uman de a se vindeca. Odata inteleasa aceasta capacitate, multe afectiuni se pot ameliora, iar in unele cazuri, chiar vindeca.

Iata un fragment despre o intamplare petrecuta cu Michael Moskowitz, doctor in medicina si psihiatru devenit specialist in durere: "In 26 iunie 1999, la 49 de ani, Moskowitz s-a strecurat impreuna cu un prieten in cimitirul de masini din San Rafael. Auzise ca sunt tinute acolo tancuri si alte vehicule blindate ale armatei care urmau sa participe la defilarea din 4 iulie. Nu a rezistat impulsului copilaresc de a se catara pe turela tancului. Cand a sarit jos, si-a agatat reiatii intr-un carlig metalic pentru prinderea canistrelor cu benzina. Un picior i-a ramas suspendat la inaltimea de 1.5 m si a auzit trei paraituri: femurul lui, cel mai lung os al scheletului, se rupsese. S-a uitat la picior si a vazut ca era mult spre stanga, formand un unghi de nouazeci de grade cu celalalt picior. Ca doctor specializat in durere, a profitat de situatie pentru a observa un fenomen pe care il preda studentilor, dar pe care nu-l traise niciodata. Aceasta avea sa devina centrul cercetarilor lui despre neuroplasticitate.

Imediat dupa cadere, durerea lui era maxima, de 10/10, potrivit scarii de masura folosite de specialisti. Aceasta scara e de la 0/10 la 10/10 (10 corespunde imersiunii in ulei fierbinte). Nu crezuse ca e in stare sa suporte o durere de 10/10. Si-a dat seama ca este.

Primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost: Cum ma duc eu luni la serviciu? Apoi, in timp ce stateam nemiscat pe sol in asteptarea ambulantei, mi-am dat seama ca, daca incetez sa ma misc, inceteaza si durerea.

Mi-am zis: Aha, chiar merge! Creierul meu pur si simplu a blocat durerea - fenomen pe care il predam studentilor de ani de zile. Traiam o experienta personala care demonstra ca creierul poate elimina de unul singur durerea, asa cum eu, un specialist conventional al durerii, incercasem sa fac pentru pacientii mei cu ajutorul medicamentelor, al injectiilor sau al stimularilor electrice. Daca nu ma miscam, durerea ajungea la zero dupa doua minute."

Verifica stocul aici

Dr. Norman Doidge, psihiatru, psihanalist si cercetator in cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universitatii din Toronto si al Universitatii Columbia din New York, sustine ca milioane de pacienti din intreaga lume au demonstrat deja ca suferintele cauzate de afectiuni grave, cum ar fi scleroza in placi, boala Parkinson, atacurile cerebrale sau tulburarile din spectrul abilitatilor cognitive, pot fi inlaturate sau tinute sub control fara interventii chirugicale sau tratament medicamentos. Creierul poate depasi aceste neajunsuri, daca stim sa-i exploatam uluitoarele capacitati vindecatoare.

Fascinant!

miercuri, 16 decembrie 2020

BOSU cu manere, unul dintre cele mai eficiente produse de Core Training.

Verifică stocul
BOSU cu manere/corzi reprezintă echipamentul de antrenament ideal pentru îmbunătățirea stabilității fizice și a imaginii corpului, cu efecte benefice în consolidarea mușchilor profunzi ai Core-ului (mușchii de echilibru din torace).

Cupola flexibilă reacționează la mișcare și, împreună cu cele două corzi de tracțiune pe părțile laterale, permite o varietate de exerciții, de la cele simple până la antrenamente intense.

Beneficiile Core Training
Cănd antrenezi mușchii profunzi ai toracelui:
1. Reduci riscul de hipertensiune arterială, boală coronariană, accidente cerebrovasculare, diabet, cancer mamar și al colonului și depresie.
2. Îmbunătățești sănătatea oaselor și capacitatea funcțională a întregului organism.
3. Consumi mai multă energie chiar și după antrenament, și prin urmare, ajuți la echilibrul caloric și la slăbit până la o greutate sănătoasă pentru tine și organismul tău.
4. Reduci riscul accidentărilor, pentru că folosești propria greutate sau corzile cu minimă rezistență.

Îmbunătațește echilibrul Un singur dispozitiv ce îți îmbunătățește toate grupele de mușchi ai abdomenului, având efecte pe termen lung,

Decide tu intensitatea Scade riscul accidentărilor, fiindcă tu decizi intensitatea antrenamentului și varietatea lui (vezi exemplele de mai jos).

Despre BOSU cu manere/corzi
  • Este ideal pentru a crește puterea și rezistența trunchiului, brațelor și picioarelor.
  • Tonifică abdomenul și te ajută să dai jos excesul de grăsime din zona burții.
  • Îți lucrează abdomenul în mai multe feluri, pentru a-ți asigura confortul maxim pe perioada antrenamentului: sprijini picioarele pe el, sau stai pe el cu fața, spatele sau lateral.
  • Cele două corzi extensibile tonifiază brațele și picioarele și se pot folosi gradual, din ce în ce mai puternic, pe măsură ce forța ta crește.
Caracteristici
  • Material: PVC foarte rezistent
  • Manere ergonomice
  • Dimensiune produs: 60 cm
  • Inaltime: 20 cm
  • Greutate maxima admisa: 220 kg
  • Culoare: albastru
EXEMPLE
Iată exerciții pentru începători și seniori până la avansați:





Pentru a vă incita la BOSU workout, există pe Youtube o multitudine de clipuri în acest sens, cu tot felul de accesorii pe care le puteti achizitiona de pe site.

joi, 10 decembrie 2020

Dacia Spring, 100% electric. Versiuni si pret.


Dacia Spring Electric, micul crossover al Romaniei, va fi cel mai ieftin automobil electric din Europa si va costa aproximativ 17.500-18.000 de euro.

Puterea provenita dintr-un pachet de baterii litiu-ion de 26,8 kWh furnizeaza energie electrica unui motor electric cu o putere de 44 CP.

Conceput pentru a gazdui maxim patru adulti in habitaclu, Dacia Spring are o lungime de 3,7 metri, fiind mai scurta decat modelul Logan cu 70 de cm si cu garda la sol inaltata de 15 cm buna pentru bordurile din orase,

Dacia Spring promite o autonomie de:
  • 295 de km daca vorbim de condus in oras
  • 225 de km in regim mixt.
Autonomia creste cu 10% daca se apasa pe butonul Eco, dar in acest caz si puterea motorului va fi redusa, iar viteza limitata la 100 de km/h. 

Bateria se incarca in cel mult 14 ore la o priza obisnuita, respectiv o ora in varianta de incarcare rapida.

Spatiul este destul de generos pentru cap si genunchi pentru pasagerii de pe bancheta din spate, precum si 23,1 litri de spatiu de depozitare in torpedoul mare, pragurile usii si consola centrala.

Portbagajul ofera o capacitate de incarcare de 300 de litri, excluzand spatiul de sub podea pentru roata de rezerva optionala.

Daca bancheta din spate este rabatata, volumul incarcaturii creste la 600 de litri.

Echipamentele includ:
  • servodirectie asistata variabila complet electrica,
  • blocare centralizata de la distanta,
  • patru geamuri electrice
  • aer conditionat manual,
  • sistem multimedia Media Nav,
  • oglinzi reglabile,
  • senzori de parcare spate,
  • o camera de mers cu spatele (retrovizoare)
  • 6 airbag-uri,
  • apel SOS de urgenta,
  • sistem de franare autonoma in sitiatii de urgenta
  • tempomatul cu limitator de viteza
Sistemul de infotainment include:
  • un ecran tactil de 7 inci,
  • navigare prin satelit,
  • radio,
  • compatibilitate Apple si Android,
  • Bluetooth,
  • o priza USB.
Recunoasterea vocala (prin smartphone) poate fi activata printr-un buton de pe volan.

Dacia va lansa Spring Electric initial pentru car-sharing si cargo, versiunea pentru client (end-user) urmand sa demareze in septembrie 2021.

Cargo are doua locuri), un volum de marfa de 800 litri, o sarcina utila de 325 kg si o lungime de incarcare de 1,033 mm.

Prin Programul Rabla, ecobonusul pentru masini electrice poate avea o valoare de cel mult 45.000 de lei, respectiv 9.250 de euro, doritorii platind un pret final de 9.000 de euro.

Avantaj: are cutie automata

Dezavantaj: portul de incarcare este in grila din fata a a masinii.

Poti incepe sa economisesti 1.000 EUR/luna, pentru a te bucura de Dacia Spring Electric toamna viitoare.


miercuri, 9 decembrie 2020

Info utile pentru orice sofer iarna.

Pilotul de raliu Alexandru Filip vine în ajutorul șoferilor cu câteva sfaturi utile pe timp de iarnă. ”Când deszăpeziți mașina, nu trebuie să lăsați motorul pornit prea mult timp. Dacă aveți tot ce vă trebuie, curățarea mașinii de zăpadă și gheață ar trebui să dureze maxim două minute”. Specialist în conducere defensivă, pilotul Alex Filip a explicat cum ar putea fi evitat un derapaj și care sunt cele mai frecvente greșeli pe care șoferii le fac pe timpul iernii. 

Cum să eviți un derapaj pe gheață sau zăpadă?
”Principiul conducerii defensive este să nu ajungi să derapezi. Dacă, totuși, se întâmplă, trebuie să contrabrachezi, adică să virezi exact în sensul în care mașina derapează. Imaginați-vă că ținem în mână un fir cu plumb: dacă îi dau drumul pendulului, el se va balansa. În momentul în care mă duc către pendul, pendularea se va opri. Dacă mă voi duce în sens opus, pendularea se va amplfica. Așa se întâmplă și cu mașina: dacă mașina glisează către partea stângă, vom vira și noi către partea stângă, pentru a diminua derapajul. Dacă virăm spre dreapta, vom amplifica derapajul. Ca să căpătați exercițiu, testați mașina pe un camp ori într-un alt loc liber (dar nu în Piața Constituției ori în alte zone din oraș) . Recomand să se facă o astfel de ”pre-experiență” a unui derapaj, pentru că sunt cazuri când lucruri pot scăpa de sub control în trafic, chiar și la viteze mici.

Cum deszăpezim corect mașina?
”Întotdeauna, o mașină se deszăpezește de sus în jos. Începem cu plafonul, continuăm cu capota, parbrizul, luneta și, apoi, geamurile laterale. Nu durează mai mult de două minute. Durează mai mult dacă nu avem mănuși, dacă bate vântul puternic, nu avem glugă sau nu suntem pregătiți. Trebuie să avem o mătură, o perie, un spray de dezghețat . Atenție! Nu trebuie să folosim permisul de conducere sau cardul bancar petru a curăța geamul. Spray-ul pentru dezghețat este mult mai eficient!” - explică pilotul Alex Filip.

Una dintre cele mai frecvente greșeli este să nu curățăm de zăpadă plafonul mașinii. Mașinile tip ”căciulă” sunt foarte periculoase, în special pentru ceilalți din trafic pentru că, oricând, zăpada de pe plafonul unei mașini ar putea ajunge pe parbrizul mașinilor din spate. ”Pentru șoferul din spate, este ca și cum ar fi o miniavalanșă, iar ștergătoarele nu vor face față”.


Motorul nu trebuie pornit cu mult timp înainte de plecare
”Nu recomand să țineți motorul pornit mai mult de două minute înainte de plecare. Trebuie să fim conștienți de poluare și, în plus, după aproximativ două minute, mașina și-a făcut toate ciclurile, cutia de viteze s-a lubrifiat suficient de bine, motorul la fel, deci nu pot apărea probleme. Într-adevăr, sunt mulți care cred că vor prelungi viața motorului dar lucrul acesta este departe de a fi adevărat” - spune pilotul Alex Filip..

Anvelopele de iarnă ieftine nu sunt bune
”Nu trebuie să avem niște anvelope reșapate, cu nume îndoielnic sau cumpărate de la supermarket, cu doi lei, pentru că ele nu își vor face treaba. Acestea vor fi bune doar în fața Poliției, dar în momentul în care vom vrea să evităm un accident, un pieton ori vreun obstacol, acele anvelope nu își vor face treaba. Tocmai de aceea, încurajez folosirea unor anvelope de calitate, de la un brand consacrat – în felul acesta avem garanția că în spatele acelor anvelope se află mii și mii de ore de cercetare”.

cauciucuridirect.ro

Evitați ”urmele negre” formate pe afalt
Când mergeți cu mașina pe un drum cu zăpadă, evitați să mergeți pe urmele lăsate de ceilalți, sunt așa-numitele ”black ice”. Astfel de urme pot reprezenta o iluzie: ar putea fi, într-adevăr, asfalt uscat dar, în egală măsură, ar putea fi gheață pe care să nu o sesizăm, iar în momentul în care vrem să frânăm sau să virăm, e posibil ca mașina să nu acționeze așa cum ne dorim.

Ce alte greșeli mai facem iarna
Când este frig, trebuie ales un lichid de parbriz special pentru iarnă. ”Mulți recurg la diverse combinații: spirt cu apă, care nu dă roade. Trebuie să fim atenți și la combustibil, când trebuie să plecăm la drum este indicat să avem rezervorul plin sau aproape plin. Eu am fost nevoit să stau și 16 ore în zăpada cu mașina, faptul că aveam combustibil m-a salvat”

La volan, nu trebuie să stai comod
De cele mai multe ori, la școala de șoferi cursanților li se spune să aibă o poziție comodă la volan, însă ”o poziție comodă ar trebui să o ai acasă, în fața televizorului, nu la volan” - a spus Alex Filip. ”Trebuie să fii permanent atent, scaunul să fie coborât, iar piciorul și mâna ar trebui să facă un unghi de 90 de grade pe volan, respectiv, pe scaun”. Pilotul a explicat, în video, care este poziția corectă în mașină și cum ar trebui ținute mâinile pe volan.


Regula celor două secunde
Fiecare șofer ar trebui să cunoască regula celor două secunde, care ”reprezintă distanța pe care o păstrăm față de cel din față și care ne ține la adăpost de un accident nedorit. Ne luăm un reper: un stâlp, o bornă kilometrică, un copac, etc. În momentul în care mașina din față trece prin dreptul acelui reper, numărăm pînă la doi (două secunde) . La cea de-a doua secundă, trebuie să trecem și noi prin dreptul acelui reper”.

Regula fermoarului
”Se aplică în Germania, acolo această regulă este prevăzută chiar în Codul Rutier. La noi este, cumva, necunoscută. În momentul în care două drumuri se întâlnesc (unul este prioritar și altul neprioritar) și trebuie să se intre pe o singură bandă, ordinea va fi: o mașină prioritară, apoi o mașină non prioritară. Niciodată nu trec două mașini non prioritare sau două mașini prioritare...este exact ca un fermoar”.

cauciucuridirect.ro
În plus, câștigi garantat:
  • o boxă JBL la cumpărarea unui set de anvelope cu dimensiuni de până la 16 inch
  • o pereche de căști JBL wireless pentru 4 anvelope cu jantă mai mare sau egală de 17 inch.
la achiziționarea a 4 anvelope Continental de iarnă sau All Season, PLT, toate dimensiunile, de la cauciucuridirect.ro.

Clic pe banner-ul alăturat pentru detalii.


Sursa: HotNews.ro
pieseautoscan.ro

Postări populare

pentruanimale.ro