marți, 22 decembrie 2020

Iata un exemplu practic fascinant de neuroplasticitate plus o carte binemeritata.

Neuroplasticitatea reprezinta acea proprietate a creierului care ii permite sa-si schimbe structura si functionalitatea ca reactie la o activitate fizica si o experienta mentala.

Povestea din videoclipul care va urma este un exemplu practic fascinant de neuroplasticitate. Destin, autorul acestui clip, are un canal Youtube numit SmarterEveryDay, unde face diferite experimente pentru a afla cum functioneaza diferite lucruri. Urmatorul experiment s-a referit la mersul pe bicicleta dupa modificarea acesteia. Unii pot spune: Hei, si ce-i cu asta?


Initial, creierul a fost perceput ca o masina compusa din mai multe piese, cu propriile functii bine stabilite, situate in zone precise si care, odata afectate, nu mai puteau fi reparate.

Insa, neuroplasticienii au dovedit ca al nostru creier nu este un simplu mecanism supus uzurii iremediabile. Mai mult, demonstrarea faptului ca numarul conexiunilor dintre neuroni creste in cursul procesului de invatare a fost recompensata cu Premiul Nobel in 2020.

Sutele de studii ce au urmat au dovedit puterea creierului de a invinge, prin exploatarea incredibilelor capacitati vindecatoare ale acestuia, afectiuni neurologice considerate pana de curand incurabile sau ireversibile.

Cartea Creierul vindecator. Miracolul neuroplasticitatii scrisa de Dr. Norman Doidge, asa cum este si intitulata, iti prezinta capacitatea unica a creierului uman de a se vindeca. Odata inteleasa aceasta capacitate, multe afectiuni se pot ameliora, iar in unele cazuri, chiar vindeca.

Iata un fragment despre o intamplare petrecuta cu Michael Moskowitz, doctor in medicina si psihiatru devenit specialist in durere: "In 26 iunie 1999, la 49 de ani, Moskowitz s-a strecurat impreuna cu un prieten in cimitirul de masini din San Rafael. Auzise ca sunt tinute acolo tancuri si alte vehicule blindate ale armatei care urmau sa participe la defilarea din 4 iulie. Nu a rezistat impulsului copilaresc de a se catara pe turela tancului. Cand a sarit jos, si-a agatat reiatii intr-un carlig metalic pentru prinderea canistrelor cu benzina. Un picior i-a ramas suspendat la inaltimea de 1.5 m si a auzit trei paraituri: femurul lui, cel mai lung os al scheletului, se rupsese. S-a uitat la picior si a vazut ca era mult spre stanga, formand un unghi de nouazeci de grade cu celalalt picior. Ca doctor specializat in durere, a profitat de situatie pentru a observa un fenomen pe care il preda studentilor, dar pe care nu-l traise niciodata. Aceasta avea sa devina centrul cercetarilor lui despre neuroplasticitate.

Imediat dupa cadere, durerea lui era maxima, de 10/10, potrivit scarii de masura folosite de specialisti. Aceasta scara e de la 0/10 la 10/10 (10 corespunde imersiunii in ulei fierbinte). Nu crezuse ca e in stare sa suporte o durere de 10/10. Si-a dat seama ca este.

Primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost: Cum ma duc eu luni la serviciu? Apoi, in timp ce stateam nemiscat pe sol in asteptarea ambulantei, mi-am dat seama ca, daca incetez sa ma misc, inceteaza si durerea.

Mi-am zis: Aha, chiar merge! Creierul meu pur si simplu a blocat durerea - fenomen pe care il predam studentilor de ani de zile. Traiam o experienta personala care demonstra ca creierul poate elimina de unul singur durerea, asa cum eu, un specialist conventional al durerii, incercasem sa fac pentru pacientii mei cu ajutorul medicamentelor, al injectiilor sau al stimularilor electrice. Daca nu ma miscam, durerea ajungea la zero dupa doua minute."

Verifica stocul aici

Dr. Norman Doidge, psihiatru, psihanalist si cercetator in cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universitatii din Toronto si al Universitatii Columbia din New York, sustine ca milioane de pacienti din intreaga lume au demonstrat deja ca suferintele cauzate de afectiuni grave, cum ar fi scleroza in placi, boala Parkinson, atacurile cerebrale sau tulburarile din spectrul abilitatilor cognitive, pot fi inlaturate sau tinute sub control fara interventii chirugicale sau tratament medicamentos. Creierul poate depasi aceste neajunsuri, daca stim sa-i exploatam uluitoarele capacitati vindecatoare.

Fascinant!

miercuri, 16 decembrie 2020

BOSU cu manere, unul dintre cele mai eficiente produse de Core Training.

Verifică stocul
BOSU cu manere/corzi reprezintă echipamentul de antrenament ideal pentru îmbunătățirea stabilității fizice și a imaginii corpului, cu efecte benefice în consolidarea mușchilor profunzi ai Core-ului (mușchii de echilibru din torace).

Cupola flexibilă reacționează la mișcare și, împreună cu cele două corzi de tracțiune pe părțile laterale, permite o varietate de exerciții, de la cele simple până la antrenamente intense.

Beneficiile Core Training
Cănd antrenezi mușchii profunzi ai toracelui:
1. Reduci riscul de hipertensiune arterială, boală coronariană, accidente cerebrovasculare, diabet, cancer mamar și al colonului și depresie.
2. Îmbunătățești sănătatea oaselor și capacitatea funcțională a întregului organism.
3. Consumi mai multă energie chiar și după antrenament, și prin urmare, ajuți la echilibrul caloric și la slăbit până la o greutate sănătoasă pentru tine și organismul tău.
4. Reduci riscul accidentărilor, pentru că folosești propria greutate sau corzile cu minimă rezistență.

Îmbunătațește echilibrul Un singur dispozitiv ce îți îmbunătățește toate grupele de mușchi ai abdomenului, având efecte pe termen lung,

Decide tu intensitatea Scade riscul accidentărilor, fiindcă tu decizi intensitatea antrenamentului și varietatea lui (vezi exemplele de mai jos).

Despre BOSU cu manere/corzi
  • Este ideal pentru a crește puterea și rezistența trunchiului, brațelor și picioarelor.
  • Tonifică abdomenul și te ajută să dai jos excesul de grăsime din zona burții.
  • Îți lucrează abdomenul în mai multe feluri, pentru a-ți asigura confortul maxim pe perioada antrenamentului: sprijini picioarele pe el, sau stai pe el cu fața, spatele sau lateral.
  • Cele două corzi extensibile tonifiază brațele și picioarele și se pot folosi gradual, din ce în ce mai puternic, pe măsură ce forța ta crește.
Caracteristici
  • Material: PVC foarte rezistent
  • Manere ergonomice
  • Dimensiune produs: 60 cm
  • Inaltime: 20 cm
  • Greutate maxima admisa: 220 kg
  • Culoare: albastru
EXEMPLE
Iată exerciții pentru începători și seniori până la avansați:





Pentru a vă incita la BOSU workout, există pe Youtube o multitudine de clipuri în acest sens, cu tot felul de accesorii pe care le puteti achizitiona de pe site.

joi, 10 decembrie 2020

Dacia Spring, 100% electric. Versiuni si pret.


Dacia Spring Electric, micul crossover al Romaniei, va fi cel mai ieftin automobil electric din Europa si va costa aproximativ 17.500-18.000 de euro.

Puterea provenita dintr-un pachet de baterii litiu-ion de 26,8 kWh furnizeaza energie electrica unui motor electric cu o putere de 44 CP.

Conceput pentru a gazdui maxim patru adulti in habitaclu, Dacia Spring are o lungime de 3,7 metri, fiind mai scurta decat modelul Logan cu 70 de cm si cu garda la sol inaltata de 15 cm buna pentru bordurile din orase,

Dacia Spring promite o autonomie de:
  • 295 de km daca vorbim de condus in oras
  • 225 de km in regim mixt.
Autonomia creste cu 10% daca se apasa pe butonul Eco, dar in acest caz si puterea motorului va fi redusa, iar viteza limitata la 100 de km/h. 

Bateria se incarca in cel mult 14 ore la o priza obisnuita, respectiv o ora in varianta de incarcare rapida.

Spatiul este destul de generos pentru cap si genunchi pentru pasagerii de pe bancheta din spate, precum si 23,1 litri de spatiu de depozitare in torpedoul mare, pragurile usii si consola centrala.

Portbagajul ofera o capacitate de incarcare de 300 de litri, excluzand spatiul de sub podea pentru roata de rezerva optionala.

Daca bancheta din spate este rabatata, volumul incarcaturii creste la 600 de litri.

Echipamentele includ:
  • servodirectie asistata variabila complet electrica,
  • blocare centralizata de la distanta,
  • patru geamuri electrice
  • aer conditionat manual,
  • sistem multimedia Media Nav,
  • oglinzi reglabile,
  • senzori de parcare spate,
  • o camera de mers cu spatele (retrovizoare)
  • 6 airbag-uri,
  • apel SOS de urgenta,
  • sistem de franare autonoma in sitiatii de urgenta
  • tempomatul cu limitator de viteza
Sistemul de infotainment include:
  • un ecran tactil de 7 inci,
  • navigare prin satelit,
  • radio,
  • compatibilitate Apple si Android,
  • Bluetooth,
  • o priza USB.
Recunoasterea vocala (prin smartphone) poate fi activata printr-un buton de pe volan.

Dacia va lansa Spring Electric initial pentru car-sharing si cargo, versiunea pentru client (end-user) urmand sa demareze in septembrie 2021.

Cargo are doua locuri), un volum de marfa de 800 litri, o sarcina utila de 325 kg si o lungime de incarcare de 1,033 mm.

Prin Programul Rabla, ecobonusul pentru masini electrice poate avea o valoare de cel mult 45.000 de lei, respectiv 9.250 de euro, doritorii platind un pret final de 9.000 de euro.

Avantaj: are cutie automata

Dezavantaj: portul de incarcare este in grila din fata a a masinii.

Poti incepe sa economisesti 1.000 EUR/luna, pentru a te bucura de Dacia Spring Electric toamna viitoare.


miercuri, 9 decembrie 2020

Info utile pentru orice sofer iarna.

Pilotul de raliu Alexandru Filip vine în ajutorul șoferilor cu câteva sfaturi utile pe timp de iarnă. ”Când deszăpeziți mașina, nu trebuie să lăsați motorul pornit prea mult timp. Dacă aveți tot ce vă trebuie, curățarea mașinii de zăpadă și gheață ar trebui să dureze maxim două minute”. Specialist în conducere defensivă, pilotul Alex Filip a explicat cum ar putea fi evitat un derapaj și care sunt cele mai frecvente greșeli pe care șoferii le fac pe timpul iernii. 

Cum să eviți un derapaj pe gheață sau zăpadă?
”Principiul conducerii defensive este să nu ajungi să derapezi. Dacă, totuși, se întâmplă, trebuie să contrabrachezi, adică să virezi exact în sensul în care mașina derapează. Imaginați-vă că ținem în mână un fir cu plumb: dacă îi dau drumul pendulului, el se va balansa. În momentul în care mă duc către pendul, pendularea se va opri. Dacă mă voi duce în sens opus, pendularea se va amplfica. Așa se întâmplă și cu mașina: dacă mașina glisează către partea stângă, vom vira și noi către partea stângă, pentru a diminua derapajul. Dacă virăm spre dreapta, vom amplifica derapajul. Ca să căpătați exercițiu, testați mașina pe un camp ori într-un alt loc liber (dar nu în Piața Constituției ori în alte zone din oraș) . Recomand să se facă o astfel de ”pre-experiență” a unui derapaj, pentru că sunt cazuri când lucruri pot scăpa de sub control în trafic, chiar și la viteze mici.

Cum deszăpezim corect mașina?
”Întotdeauna, o mașină se deszăpezește de sus în jos. Începem cu plafonul, continuăm cu capota, parbrizul, luneta și, apoi, geamurile laterale. Nu durează mai mult de două minute. Durează mai mult dacă nu avem mănuși, dacă bate vântul puternic, nu avem glugă sau nu suntem pregătiți. Trebuie să avem o mătură, o perie, un spray de dezghețat . Atenție! Nu trebuie să folosim permisul de conducere sau cardul bancar petru a curăța geamul. Spray-ul pentru dezghețat este mult mai eficient!” - explică pilotul Alex Filip.

Una dintre cele mai frecvente greșeli este să nu curățăm de zăpadă plafonul mașinii. Mașinile tip ”căciulă” sunt foarte periculoase, în special pentru ceilalți din trafic pentru că, oricând, zăpada de pe plafonul unei mașini ar putea ajunge pe parbrizul mașinilor din spate. ”Pentru șoferul din spate, este ca și cum ar fi o miniavalanșă, iar ștergătoarele nu vor face față”.


Motorul nu trebuie pornit cu mult timp înainte de plecare
”Nu recomand să țineți motorul pornit mai mult de două minute înainte de plecare. Trebuie să fim conștienți de poluare și, în plus, după aproximativ două minute, mașina și-a făcut toate ciclurile, cutia de viteze s-a lubrifiat suficient de bine, motorul la fel, deci nu pot apărea probleme. Într-adevăr, sunt mulți care cred că vor prelungi viața motorului dar lucrul acesta este departe de a fi adevărat” - spune pilotul Alex Filip..

Anvelopele de iarnă ieftine nu sunt bune
”Nu trebuie să avem niște anvelope reșapate, cu nume îndoielnic sau cumpărate de la supermarket, cu doi lei, pentru că ele nu își vor face treaba. Acestea vor fi bune doar în fața Poliției, dar în momentul în care vom vrea să evităm un accident, un pieton ori vreun obstacol, acele anvelope nu își vor face treaba. Tocmai de aceea, încurajez folosirea unor anvelope de calitate, de la un brand consacrat – în felul acesta avem garanția că în spatele acelor anvelope se află mii și mii de ore de cercetare”.

cauciucuridirect.ro

Evitați ”urmele negre” formate pe afalt
Când mergeți cu mașina pe un drum cu zăpadă, evitați să mergeți pe urmele lăsate de ceilalți, sunt așa-numitele ”black ice”. Astfel de urme pot reprezenta o iluzie: ar putea fi, într-adevăr, asfalt uscat dar, în egală măsură, ar putea fi gheață pe care să nu o sesizăm, iar în momentul în care vrem să frânăm sau să virăm, e posibil ca mașina să nu acționeze așa cum ne dorim.

Ce alte greșeli mai facem iarna
Când este frig, trebuie ales un lichid de parbriz special pentru iarnă. ”Mulți recurg la diverse combinații: spirt cu apă, care nu dă roade. Trebuie să fim atenți și la combustibil, când trebuie să plecăm la drum este indicat să avem rezervorul plin sau aproape plin. Eu am fost nevoit să stau și 16 ore în zăpada cu mașina, faptul că aveam combustibil m-a salvat”

La volan, nu trebuie să stai comod
De cele mai multe ori, la școala de șoferi cursanților li se spune să aibă o poziție comodă la volan, însă ”o poziție comodă ar trebui să o ai acasă, în fața televizorului, nu la volan” - a spus Alex Filip. ”Trebuie să fii permanent atent, scaunul să fie coborât, iar piciorul și mâna ar trebui să facă un unghi de 90 de grade pe volan, respectiv, pe scaun”. Pilotul a explicat, în video, care este poziția corectă în mașină și cum ar trebui ținute mâinile pe volan.


Regula celor două secunde
Fiecare șofer ar trebui să cunoască regula celor două secunde, care ”reprezintă distanța pe care o păstrăm față de cel din față și care ne ține la adăpost de un accident nedorit. Ne luăm un reper: un stâlp, o bornă kilometrică, un copac, etc. În momentul în care mașina din față trece prin dreptul acelui reper, numărăm pînă la doi (două secunde) . La cea de-a doua secundă, trebuie să trecem și noi prin dreptul acelui reper”.

Regula fermoarului
”Se aplică în Germania, acolo această regulă este prevăzută chiar în Codul Rutier. La noi este, cumva, necunoscută. În momentul în care două drumuri se întâlnesc (unul este prioritar și altul neprioritar) și trebuie să se intre pe o singură bandă, ordinea va fi: o mașină prioritară, apoi o mașină non prioritară. Niciodată nu trec două mașini non prioritare sau două mașini prioritare...este exact ca un fermoar”.

cauciucuridirect.ro
În plus, câștigi garantat:
  • o boxă JBL la cumpărarea unui set de anvelope cu dimensiuni de până la 16 inch
  • o pereche de căști JBL wireless pentru 4 anvelope cu jantă mai mare sau egală de 17 inch.
la achiziționarea a 4 anvelope Continental de iarnă sau All Season, PLT, toate dimensiunile, de la cauciucuridirect.ro.

Clic pe banner-ul alăturat pentru detalii.


Sursa: HotNews.ro

sâmbătă, 21 noiembrie 2020

Acordarea de asistenţă medicală la distanţă în România, reglementată prin OUG.


Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății

19 noiembrie 2020

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Actul normativ reglementează posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanță, prin telemedicină, de către toți profesioniștii din domeniul sănătății.

“Criza sanitară fără precedent a impus suplimentarea și diversificarea serviciilor medicale pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate ale populaţiei din comunităţi, dar şi pentru gestionarea eficientă a resurselor umane și financiare din domeniu. Era nevoie de modificarea cadrului legal general care să dea posibilitatea acordării asistenței medicale prin telemedicină de către toate unitățile sanitare publice și private, în beneficiul pacienților”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Serviciile care pot fi furnizate și prin telemedicină sunt:

a) teleconsultația;

b) teleexpertiza;

c) teleasistenţa;

d) teleradiologia;

e) telepatologia;

f) telemonitorizarea.

Beneficiarii telemedicinei sunt pacienții care pot avea acces mai rapid la actul medical.

Totodată, serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultațiilor pot contribui la scurtarea listelor de așteptare, pot optimiza utilizarea resurselor și pot ajuta la creșterea productivității, ceea ce duce, în final, atât la îmbunătăţirea asistenţei medicale, cât şi la o eficienţă sporită a sistemului sanitar din România, beneficii cu atât mai importante și mai necesare în contextul actual determinat de pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, telemedicina (furnizarea de la distanță a serviciilor medicale) poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 deoarce se pot limita deplasările şi interacţiunile interumane directe, fără limitarea accesului pacienților la asistența medicală necesară.

În termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

a) specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;

b) condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;

c) responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicina și a verificării respectării ei;

d) modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină.

marți, 17 noiembrie 2020

Aromoterapie via umidificator auto cu incarcator USB, oprire automata.

Iti doresti sa te bucuri maxim de calatoria cu masina?


Combinand purificarea aerului si umidificarea cu aromaterapia, dispozitivul iti poate aduce o stare de relaxare nemaipomenita.


Verifica pretul

Caracteristici generale

☑ Incarcare telefon mobil si alte dispozitive cu USB

☑ Identificare protocol de incarcare

☑ Suporta umidificare continua si cu intervale de timp

☑ Oprire automata 1h, functie anti-uscare

☑ Utilizabil cu diverse uleiuri esentiale si apa pura

☑ Tensiune nominala de lucru: 12V-24V

☑ Limita tensiune alimentare: 9V-26V

☑ Iesire USB: 5V 2.1A + 1A

☑ Curent de lucru: ~ 130mA

☑ Putere consumata: 0.9W - 1.2W

☑ Volum pulverizare: 10 - 20 ml/h

☑ Capacitate rezervor de apa: 50ml

☑ Protectia supra-curent, supratensiune, supraincarcare, supraincalzire si scurtcircuit

☑ Temperatura de lucru: 0 - 45C°

Si un video pentru edificare totala.

joi, 22 octombrie 2020

Dacia Spring. Cât costă mașina electrică în Ungaria.

Primul model electric al Dacia, despre care compania a dat pe larg detalii săptămâna trecută, costă 17.800 de euro în Ungaria, înainte de aplicarea subvențiilor.

Este prima țară în care se comunică un preț pentru mașina care va ajunge la companiile de ride-sharing în primăvara lui 2021 și la clienții persoane fizice în toamnă.

Așadar, în Ungaria, Dacia Spring costă echivalentul în forinți a 17.800 euro, iar subvențiile sunt de 6.800 euro, astfel că prețul final este 11.000 euro.


La acest preț de 17.800 euro, Dacia Spring costă cu aproximativ 2.000 de euro mai puțin decât Skoda Citigo IV și cu peste 3.000 de euro mai puțin decât Renault Twingo ZE.

Mașina are 995 kg greutate, iar din total, bateria cântărește 280 kg.

Date tehnice
Dimensiuni
Lungime : 3 734 mm
Lățime : 1 622 mm (1 770 mm cu oglinzile retrovizoare)
Înălțime : 1 516 mm
Ampatament : 2 423 mm
Gardă la sol gol : 150 mm

Motor
Motor electric 33 kW (44 CP)
Baterie : 26,8 kWh
Încărcare : AC până la 6,6 kW / DC până la 30 kW (opțional)
Autonomie : 225 km WLTP / 295 km WLTP City
Viteză maximă : 125 km/h

Sursa: HotNews.ro

joi, 15 octombrie 2020

Cum să folosești Waze pe desktop.

Telefoanele mobile sunt la îndemână atunci când navigați într-un oraș nou. Uneori, un PC este un loc mai bun pentru a începe. Pe interfața web a Waze-ului, puteți începe o călătorie pe PC și apoi o puteți trimite pe telefon. Înainte de a începe, asigurați-vă că aveți aplicația Waze instalată pe mobil și că sunteți conectat. Apoi, pe calculator, deschideți cu un browser web site-ul Waze. În dreapta sus, faceți clic pe „Conectare” (sau deschideți mai întâi meniul). 


Veți vedea un cod QR. Deschideți camera telefonului și îndreptați-o către codul QR. Apoi, pe telefon ar trebui să apară un link.


Dacă nu doriți să vă încurcați cu codurile QR, puteți face clic și pe „Conectați-vă altfel”. Acest lucru vă permite să introduceți numele de utilizator și parola.


Acest proces vă va conecta pe web cu același cont pe care îl utilizați pe telefon sau tabletă. După ce v-ați conectat pe web, faceți clic pe „Live Map” pe pagina principală Waze.


Tastați locația dorită în caseta de text din stânga sus.


Selectați locația și veți vedea câteva informații despre aceasta. Faceți clic pe „Indicații”.


Tastați locația de pornire (sau faceți clic pe pictograma Swap pentru a reveni la o locație anterioară). De asemenea, puteți să dați clic pe „Părăsiți acum” sau „Sosiți după” și să tastați o oră. Când totul este așa cum doriți, dați clic pe „Salvați în aplicație”.


O notificare va apărea pe telefon. Dacă ați ales o oră „Sosire până”, notificarea va apărea în momentul plecării. Atingeți-o pentru a lansa navigarea în aplicația Waze.



Aplicația Waze se va deschide și veți vedea câteva informații despre traseu. Atingeți „Du-te acum” pentru a începe navigarea.


Gata! Urcați în mașină și mergeți în locul mult așteptat.

luni, 5 octombrie 2020

Polița RCA, prezentată poliției și în format electronic.

Începând din 10 septembrie 2020, asigurarea RCA poate fi prezentată, în cazul unui control, şi în format electronic, nu numai pe hârtie, conform unui act normativ al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 7 septembrie.

Mai exact este vorba despre modificările aduse de Norma ASF 36/2020 care prevede modificarea art. 10 alin. (11) din Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România.

rca-ieftin.ro

Cazurile în care este nevoie de asigurarea pe hârtie
Pentru verificarea politei RCA, agentul poate intra pe site-ul www.aida.info.ro/polite-rca. Este vorba despre baza de date în care sunt toate mașinile din România.

Introduce numărul de înmatriculare al autoturismului și află când a fost eliberată polița și până când este valabilă.

Totusi, Autoritatea de Supraveghere Financiară le recomandă șoferilor care ies cu mașinile din țară, de pildă în vacanță în Grecia sau Bulgaria, să își printeze polița pentru că legislația altor țări poate fi diferită.

În plus, trebuie să se asigure că au în mașină formularele pe suport de hârtie pentru constatarea amiabilă în caz de accident ușor.

Autoritățile și firmele de asigurări acceptă doar semnăturile pe hârtie și nu pe suport electronic.

rca-ieftin.ro

joi, 3 septembrie 2020

Orange & I'Velo style: Pe bicicletă din start, cu o mișcare smart.



Ai un abonament pe persoană fizică de la Orange?

Avem vești bune pentru tine!

De-acum, te poți autentifica în aplicația i’Velo folosind numărul tău de telefon.

Astfel, vei putea închiria biciclete și trotinete 24 de ore din 24, 365 de zile pe an.

Această nouă metodă de autentificare reduce timpul de așteptare prin eliminarea necesității scanării buletinului și a validării identității de către operatorii i’Velo.

Momentan, rețeaua i’Velo este prezentă în orașele Alba Iulia, Brașov, București, Constanța, Iași, Oradea și Sibiu.

Cum poți folosi acest serviciu?

1 Descarcă aplicația din App Store sau Google Play

2 Selectează opțiunea “Sign up” și introdu adresa ta de e-mail și parola contului

3 Introdu codul de validare primit pe e-mail

4 Alege să te autentifici cu numărul de telefon Orange, dacă ai un abonament pe persoană fizică

5 Introdu numărul de telefon, numele și prenumele. Vei primi un cod de validare prin SMS, pe care să-l introduci în aplicație

6 Acceptă condițiile de utilizare

miercuri, 2 septembrie 2020

2 noi puncte fixe de control valabilitate rovinietă.


Începând de marți, 25.08.2020, au fost puse în funcțiune pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi din România 2 noi puncte fixe de control valabilitate rovinietă, prin intermediul cărora vor fi înregistrate vehiculele care circulă fără achitarea corespunzatoare a tarifului de utilizare (rovinieta).

Punctele de control ce urmează a fi puse în funcțiune la data de 25.08.2020, sunt amplasate în zona punctelor de trecere a frontierei Naidăs și Valcani.

Astfel, vor fi 108 puncte fixe de control valabilitate rovinietă pe întreaga rețea de drumuri naționale și autostrăzi.

Punctele de control fac parte din Sistemul Informatic de Emitere Gestiune şi Monitorizare a Rovinietei (SIEGMCR), sistemul informatic deținut de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Rovinieta este acea taxă de drum cu ajutorul căruia șoferii obțin dreptul de a circula cu un vehicul in rețeaua națională de drumuri din România, stabilită prin Ordonanța Guvernului nr. 15/2002.

Persoanele surprinse de autorități circulând fără rovinietă pot fi sancționate cu amenzi de până la 4.500 de lei.

Fapta de a circula cu o mașină ce nu are o rovinietă validă se prescrie în patru luni de la săvârșire.

Pentru a verifica valabilitatea rovinietei, CNAIR pune la dispoziția șoferilor un instrument de căutare online fiind disponibil AICI.

Rovinieta poate fi cumparata de AICI.

PS. În afară de camerele video fixe, CNAIR mai utilizează și 14 camere video mobile, distribuite pe întreg teritoriul național. Acestea sunt amplasate “pe drumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri naţionale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se înregistrează valori mai reduse ale traficului rutier, fără a exista o procedură prestabilită de amplasare (în funcţie de zonă/drum/interval de timp)”.

Mai mult, controlul existenței și a perioadei de valabilitate a rovinietei poate fi efectuat și de către personalul împuternicit al Inspectoratului General al Poliţiei Române, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi al CNAIR (în puncte de trecere a frontierei).

CNAIR a pus la dispoziția utilizatorilor și pe www.erovinieta.ro un instrument prin care se poate verifica valabilitatea rovinietei, prin introducerea datelor vehiculului (număr de înmatriculare, număr de identificare).

Lista amplasare camere video fixe: Petresti (camera dubla), Dambovita, Autostrada A1; Glina (camera dubla), Ilfov, A2; Fetesti (camera dubla), Ialomita, A2; Gilau (dubla), Cluj, Autostrada A3; Snagov (camera dubla), Ilfov, A3; Timisul de Sus, DN1; Sebes, Alba, DN1; Valcele (camera dubla), Cluj, DN1; Sercaia, Brasov, DN1; Osorhei, Bihor, DN1; Barcanesti / Romanesti (camera dubla), Prahova, DN1; Lunca Calnicului, Brasov, DN11; Sanduleni, DN11; Harman (camera dubla), Brasov, DN11; Sandominic, Harghita, DN12; Sfantu Gheorghe, Covasna, DN12; Balauseri, Mures, DN13; District Harghita, Harghita, DN13A; Vaduri, Neamt, DN15; Sangeorgiu de Mures, Mures, DN15; Girleni, Bacau, DN15; Calugareni, Neamt, DN15; Tiha Bargaului, Bistrita Nasaud, DN17; Moisei, Maramures, DN18; Decebal, Satu Mare, DN19; Albesti (camera dubla), Prahova, DN1B; Jucu, Cluj, DN1C; Iacobesti, Suceava, DN2; Nicolae Balcescu (dubla), Bacau, DN2; Motca, Iasi, DN2; Maracineni (camera dubla), Buzau, DN2; DN21, Baraganul, Braila; Movila Miresii, Braila, DN22; Cataloi, Tulcea, DN22A; Vulturu, Vrancea, DN23; Crasna, Vaslui, DN24; Risesti, Vaslui, DN24B; Sendreni, Galati, DN25; Vinatori, Galati, DN26; Letcani (dubla), Iasi, DN28; Baisa, Botosani, DN29; Giurgeni, Ialomita, DN2A; Lacu Sarat, Braila, DN2B; Cuza Voda, Calarasi, DN3; Movilita, Constanta, DN38; Calugareni (camera dubla), Giurgiu, DN5; Bratovoesti, Dolj, DN55; Podari, Dolj, DN56; Soceni, Caras Severin, DN58; Jebel, Timis, DN59; Sannicolau Mare, Timis, DN6; Cosoveni, Dolj, DN6; Mehadia, Caras Severin, DN6; Draganesti Vlasca, Teleorman, DN6; Ionesti, Valcea, DN64; Pielesti, Dolj, DN65; Bacia, Hunedoara, DN66; Budesti, Valcea, DN67; Ortisoara, Timis, DN69; Nadlac, Arad, DN7; Sacamas, Hunedoara, DN7; Calimanesti / Seaca, Valcea, DN7; Ulmi, Dambovita, DN71; Bratasanca, Prahova, DN72; Mihai Viteazu, Cluj, DN75; Arad, Arad, DN79; Romanasi, Salaj, DN1F; Vama, Suceava, DN17; Popricani, Iasi, DN24; Cosmesti, Galati, DN24; Dragutesti, Gorj, DN66; Rasnov, Brasov, DN73; Maneciu, Prahova, DN1A; Buzoesti, Arges, DN65A; Bechet - Dolj; Cenad - Timis; Giurgiu - Giurgiu; Lunga - Timis; Nadlac II - Arad; Negru Voda - Constanta; Ostrov - Constanta; Portile de Fier I - Mehedinti; Calafat - Dolj; Nadlac – Arad; Turnu - Arad; Sacuieni - Bihor; Vărșand; Salonta; Borș; Urziceni; Petea; Halmeu; Galați; Oancea; Albița; Sculeni; Stânca; Rădăuți Prut; Siret.

marți, 18 august 2020

Reguli noi pentru actele vehiculelor din RO & UE.



Conform Ordinului MAI 120/2020, dealerii auto pot face formalitățile de înmatriculare în numele cumpărătorului printr-un mandat contracost făcut la notariat. Concret, atunci când solicitantul/noul proprietar nu vine personal, va fi nevoie de procură specială autentică, emisă de notar, pentru respectivul mandatar.

Dispare fișa de înmatriculare! În locul fișei de înmatriculare va fi dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului.

La eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare nu mai trebuie adusă cartea de identitate a vehiculului. Dacă ești ocupat/ă, te poate ajuta mandatarul, cu procură specială autentică, în toate cazurile din cadrul acestui Ordin.

Titularul certificatului de înmatriculare sau înregistrare este obligat să solicite eliberarea unei/unor plăcuţe cu număr de înmatriculare sau înregistrare în locul celor furate, pierdute sau deteriorate, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre aceste situaţii.

Se dorește păstrarea combinației numărului de înmatriculare?
Până la momentul radierii mașinii, al expirării solicitării anterioare de păstrare sau al transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului, se vor depune următoarele documente:
  • cererea solicitantului;
  • actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice, în original și în copie;
  • dovada achitării tarifului de păstrare a combinației numărului de înmatriculare.
Solicitantul va aduce plăcuțele la înmatriculare, alături de documentele necesare, dar acestea vor putea să îi fie reținute dacă nu îndeplinesc cerințele impuse de lege sau dacă combinația numărului de înmatriculare nu a fost restricționată conform legii, între timp.

Combinația numărului de înmatriculare poate fi păstrată un an de când s-a făcut solicitarea, dar se poate prelungi consecutiv până la cel mult trei ani.

Conform Art. 23, aliniatul (1): Se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București numai tractoarele agricole sau forestiere, remorcile destinate a fi tractate de către acestea, troleibuzele, mopedele și cvadriciclurile ușoare așa cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri, omologate potrivit legii, pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis cartea de identitate a vehiculului, mașinile autopropulsate pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis atestatul tehnic, precum și tramvaiele și vehiculele cu tracțiune animală.

Alte modificări la înmatricularea, înregistrarea, radierea şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor pot fi consultate în Ordinul MAI 120/2020.

marți, 7 iulie 2020

NOU: SERVICE de Trotinete Electrice. Din B pentru RO.

Asa cum se intampla cu orice bijuterie cool pe doua roti achizitionata, la un moment dat ai nevoie de service si reparatie.

Sau, asa cum afirma specialistii SERVICE-ului de Trotinete electrice din Bucuresti, de o revizie tehnica la fiecare 3 - 6 luni ori la fiecare 500 km parcursi.

Clic pe link pentru detalii despre Service Trotinete Electrice.

Beneficiile SERVICE-ului

√ servicii excelente la preturi accesibile

√ reparatii 100% profesionale si durabile

√ peste 99% rata de succes a reparatiilor

√ timp scurt de reparatie (unele pe loc, in functie de gravitatea problemei)

√ peste 3 ani experienta in testarea si repararea trotinetelor electrice

√ repara orice trotineta electrica, indiferent de brand si model

√ echipa de tineri entuziasti, dinamici, extrem de pasionati de trotinete

√ tehnicieni cu expertiza, intotdeauna la curent cu ultimele noutati in domeniu

√ comunicare excelenta si sfaturi pertinente


Ce se repara in SERVICE?

Unele din cele mai frecvente solicitari de reparatii din service sunt:

√ reparatii/inlocuire acumulatori

√ montare/demontare suspensii

√ reparatii la sistemul de franare

√ reparatii controller/acceleratie

√ reparatii faruri trotinete

√ reparatii cricuri, mansoane

√ reparatii roti/camere interne

√ inlocuire componente

√ revizii trotinete electrice

Pentru orice problema pe care o intampini cu trotineta electrica, esti invitat la SERVICE, Splaiul Unirii 257-259, Sector 3, Bucuresti.

Nu esti din Bucuresti, dar ai vrea sa ti-o repari acum?
Nicio problema! Trimiti la noi trotineta/ componenta defecta, impreuna cu o descriere a problemei, prin curierat rapid. Noi iti vom repara trotineta, o vom testa si ti-o vom expedia din nou, prin curierat rapid. Tu vei plati transportul dus - intors, la curier.

Clic pe link pentru detalii despre Service Trotinete Electrice.

marți, 30 iunie 2020

Accident? Nu e vina ta? Ai dreptul la o masina de inlocuire.

Daca cineva ti-a lovit masina in Romania si ai nevoie de o masina de inlocuire, fara costuri si depozit (costul este acoperit de asiguratorul vinovatului), oriunde in Romania, cu kilometri nelimitati pe teritoriul Romaniei, atunci da cu incredere un clic pe aceasta pagina.

Reprezentantii firmei te vor contacta via telefon/mail imediat pentru a-ti solicita date edificatoare in acest sens.

Despre masina de inlocuit
Odata cu modificarea legii RCA in Decembrie 2016, partea pagubita intr-un accident auto beneficiaza de masina de inlocuire pe perioada cat masina sa se afla in service pentru reparatii. Masina la schimb va fi similara cu masina detinuta (implicata in accident) si se acorda in momentul in care masina avariata a intrat in service.


Cum obtii masina de inlocuire?
1. Deschide dosarul de dauna
Este nevoie de constatarea amiabila completata de ambele parti sau de documentele emise de catre Politie daca in accident au fost implicate mai mult de doua masini.

2. Obtine documentele justificative
In urma deschiderii dosarului de dauna vei primi o nota de constatare cu care vei merge in service pentru obtinerea devizului de reparatie.

3. Calcularea numarului de zile
Pe baza devizului de reparatie se calculeaza numarul de zile de care beneficiezi pentru masina de inlocuire. Pentru fiecare patru ore de manopera se va asigura o zi de inchiriere.

4. Obtinerea confirmarii de la asigurator
Dupa obtinerea acestor documente si obtinerea confirmarii de la asigurator, poti contacta compania de inchirieri auto pentru a prelua autovehiculul de inlocuire in momentul in care masina intra in service.

Important Clientii beneficiaza facil, rapid si fara costuri de acest serviciu, oriunde in tara, cu kilometri nelimitati pe teritoriul Romaniei.

Despre Autonom
Este cea mai mare firma de inchirieri masini din Romania, cu un parc auto de peste 9.000 de autoturisme noi si acoperire nationala, avand 43 de puncte de lucru, in 34 de orase ale Romaniei: Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Focsani, Galati, Iasi, Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Resita, Roman, Satu Mare, Sibiu, Slatina, Suceava, Targoviste, Targu Jiu, Targu Mures, Timisoara, Tulcea.

Autonom isi ofera serviciile de inchirieri auto si in principalele aeroporturi: "Henri Coanda” din Otopeni, Bucuresti, si cele din Arad, Bacau, Constanta, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Oradea, Sibiu, Suceava, Targu Mures, Timisoara.

Misiunea Autonom este de a oferi servicii ireprosabile de inchirieri masini, la preturi oneste.

Sfaturi utile pentru o calatorie nemaipomenita cu masina.


Verificati starea masinii Cu cateva zile inainte de plecare, mergeti la un service sau faceti-o singur sau cu prietenul de drum alaturi. Verificati functionalitatile si dotarile masinii: sistemul de climatizare, presiunea si uzura anvelopelor, placutele de frana, stergatoarele, uleiul de motor, lichidele de frana si de racire, farurile si luminile de avertizare, scaunele pentru copii, trusa medicala de prim-ajutor, triunghiul reflectorizant, roata de rezerva, etc. Este mult mai bine este sa fii precaut mai devreme decat pe drum.

Verificati-va toate actele sau reinnoiti-le
Confirmati-va rezervarile chiar inainte de plecare pentru a evita situatiile neplacute.
Este excelent sa aveti la indemana si documentele tiparite (hoteluri & pensiuni, check-in avion, rent-a-car, etc).

Planificati-va traseul Informati-va din timp cu privire la conditiile de drum, traseul pe care il veti urma, regulile de circulatie din tarile pe care le veti traversa si obiceiurile locale. Consultati informatiile de calatorie de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Procurati-va un sistem GPS, folositi aplicatiile gen Waze sau folositi hartile in caz de vreme rea. Acordati-va timp si pentru un respiro intr-un loc inopinat din drumul vostru.

Cumpatare cu bagajele Iimpachetati-va doar lucrurile esentiale pe care sunteti siguri ca le veti folosi. Altfel, cand masina este plina si bagajele in exces consumati carburant mai mult decat este necesar. Sau aruncati din lucrurile vechi pentru a le pune pe cele achizitionate in drumul vostru.

Geanta frigorifica este utila mai ales cand umblati prin locuri mai putin cunoscute publicului calator.

Combustibil suficient Faceti plinul la plecare si asigurati-va intotdeauna ca exista benzinarii in drumul vostru pentru nevoi fiziologice, dezmortirea picioarelor si papa frugala.

Bani. Numerar si pe card. Revolut in strainatate. Exista uneori ca necuratul sa-si bage coada in POS-urile comerciantilor si sa nu functioneze la timp.

Inchiriati-va masina din timp daca nu aveti una personala sau de la birou Acum exista flote de masini in Romania, de la modele compacte pana la sedan-uri, SUV-uri, van-uri cu pana la 9 locuri si chiar rulote. Va recomand sa o rezervati din timp. Altfel, riscati sa nu o mai gasiti sau plusati cu bani in perioadele de sarbatori sau concedii. Important este sa va familiarizati cu masina inainte de a porni la drum lung.

Odihniti-va bine intotdeauna pentru a nu pune in pericol viata tuturor celor din masina.

Tinuta lejera si incaltaminte confortabila Imaginati-va orele petrecute in habitaclu si la schimbarile climaterice din prezent. Asigurati-va ca aveti schimburi la indemana in functie de clima. De exemplu, din Bucuresti si pana la munte va puteti bucura de toate anotimpurile.

Muzica faina pentru drum Salvati-va albumele preferate pe un stick sau folositi CD-urile in zonele in care nu aveti semnal radio.

S-aveti drum bun si sa va bucurati de experiente de neuitat!

sâmbătă, 20 iunie 2020

Cu spirit de aventura prin munti si vai?


Ti-ai achizitionat recent cort si echipament pentru dormit?

Atunci te invit sa citesti si sa respecti Codul international de semnalizare pe munte in caz de pericol. Acest cod a fost adoptat de Congresul Uniunii Internationale a Asociatiilor Alpine (U.I.A.A.), care a avut loc la Paris in 1937 si este folosit de turistii din intreaga lume.

Semnalele emise in caz de pericol sunt de trei feluri: luminoase, vizuale si acustice.
1. semnalele luminoase: Noaptea se lanseaza cu ajutorul unei lanterne, a unui felinar, a unui foc de tabara, primus, etc, iar ziua cu ajutorul unei oglinzi.
2. semnale vizuale: In afara de semnalele luminoase, se pot executa semnale vizuale prin fluturarea unei esarfe sau a altor obiecte de imbracaminte.
3. semnale acustice: Strigate, fluieraturi, lovirea unor obiecte metalice (piolet, bete de cort, ceaun, linguri, farfurii de tabla, etc).
Se lanseaza cate 6 semnale, din 10 in 10 secunde, timp de un minut; intre grupurile de 67 semnale se face o pauza de un minut. Pentru raspuns se utilizeaza 3 semnale pe minut, urmand un minut de pauza.

In cazul in care turistul aflat in stare de pericol se afla intr-un refugiu alpin sau in vecinatatea lui, da alarma ridicand fanionul rosu, aflat obligatoriu in dotarea adapostului. Toate cabanele trebuie sa aiba in dotare trusa medicala si sa constituie, in caz de accident, puncte de anuntare pentru interventii salvamont.

RECOMANDARI

Traseele trebuie alese in functie de experienta si pregatirea voastra; documentati-va asupra traseului pe care urmeaza sa-l parcurgeti;

Discutati cu cabanierii, padurarii, ciobanii despre starea traseului (despre poteci, podete, marcaje, poteci si puncte de salvamont);

Nu plecati in drumetie daca sunteti obosit sau daca va aflati in convalescenta;

Incercati sa aveti un pas regulat, deoarece mersul grabit si inconstant duce la epuizarea resurselor de energie intr-un timp foarte scurt;

Nu consumati bauturi alcoolice inainte sau in timpul excursiei, caci slabesc organismul, iarna favorizand inghetul; de preferinta, nu fumati in timpul excursiei;

Informati-va asupra prognozei meteo pentru cel putin 24 de ore si evitati drumetiile pe vreme nefavorabila;

In caz de furtuna sau ploaie cu descarcari electice, parasiti culmea si nu va adapostiti langa copaci izolati, inalti sau langa stanci, care ar putea atrage traznetele;

In caz de ceata, ploaie puternica sau viscol, cautati urgent un adapost; Sau

Evitati strigatele si zgomotele puternice in zonele unde se pot produce avalanse;

Folositi incaltaminte si imbracaminte adecvate anotimpului si traseului pe care il veti parcurge;

Nu incarcati rucsacul peste limite rezonabile;

Luati de preferinta o harta si o busola si, neaparat, trusa medicala;

Nu faceti focul in padure; nu aruncati chibrituri sau tigari aprinse;

La plecarea dintr-un popas lasati curat in urma voastra.
pieseautoscan.ro

Postări populare

pentruanimale.ro